РАСПРАВА О ДОПУНИ ЗАКОНА О ВРАЋАЊУ ОДУЗЕТЕ ИМОВИНЕ
16.06.2015

РАСПРАВА О ДОПУНИ ЗАКОНА О ВРАЋАЊУ ОДУЗЕТЕ ИМОВИНЕ

Нацрт закона о изменама и допунама Закона о враћању одузете имовине и обештећењу ће омогућити ефикасније поступање по захтевима и враћање земљишта, које је у комасацији, у натури речено је, у оквиру јавне расправе, на конференцији за новинаре у Градској општини Палилула у Нишу.

О нацрту измена и допунама овог Закона, у оквиру јавне расправе, представницима медија у Градској општини Палилула-Ниш говорила је председник радне групе Гордана Стаменић, посебна саветница министра правде, Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, Ивана Живковић, директор подручне јединице Агенција за реституцију у Београду и Миле Антић, председник Мреже за реституцију.

Похваљено је ангажовање Градске општине Палилула и председника општине Бобана Џунића у активностима на организовању јавне расправе у Нишу која је осим представнка органа и организација, правосудних органа, окупила и представнике удружења грађана, стручну јавност и друге заинтересоване стране, представнике медија.

Према подацима Агенције за реституцију Србије у поступку грађанске реституције до сада је враћено преко 220.000 квадратних метара пословног и стамбеног простора, преко милион квадратних метара грађевинског земљишта, 3.000 хектара шумског земљишта и 3.400 хектара пољопривредног земљишта. Најважније је, по наводима Агенције за реституцију, да се изменама закона регулише враћање пољопривредног земљишта које је комасирано. Тренутно је око 10.000 захтева за повраћај пољопривредног земљишта и да остварење права чека од 20 до 30.000 људи. Потражује се 110.000 хектара пољопривредног земљишта појединачно по 11 хектара.

Овај документ је објављен на интернет страници Министарства правде и на порталу Е-Управе. Јавна расправа спроводи се од 5.до 26.јуна а презентација овог докумета, осим Крагујевца и Ниша обавиће се у Новом Саду и у Београду. (текст и фото Д..Видојковић)

НТВ - Јавна расправа о новом Закону о реституцији